Общинска програма за развитие на туризма в община Котел

 

Общинска програма за развитие на туризма

в община Котел

 

Приета е с Решение № 81/ 03.06.2004 год. на ОбС– Котел, доп. с Решение

261/ 02.09.2005 год. на ОбС – Котел, доп. с Решение № 404/ 04.07.2006 год.

на ОбС – Котел/.

 

Въведение

Общинската програма за развитие на туризма в Община Котел е част от Общинската програма за регионално развитие на община Котел, която отделя особено внимание на туристическото развитие в Котленски микрорайон, чрез използване на красивата природа и богатото културноисторическо наследство. Програмата включва осъществяването на дейности в краткосрочен период за намаляване на проблемите, които повлияват отрицателно върху развитието на туризма в община Котел.

Ситуационен анализ

Община Котел е разположена в Югоизточна България на границата между Източна и Средна Стара планина на площ от 851.1 кв. км.

На север Община Котел граничи с община Омуртаг, на северозапад с община Антоново, на запад с Община Сливен, на юг с община Стралджа, на изток с община Сунгурларе, на североизток с община Върбица.

Община Котел има планинско – котловинен релеф с надм. височина от 300 до 1128 м.

Най – висoкото място е връх Разбойна, който се издига на 1128 м. над морското равнище.

Климатът е умереноконтинентален с влияние на планинската климатична област – снежна зима, прохладно лято и топла продължителна есен.

Средната годишна температура е 10 – 11 0 С.

Средното количество на валежите е 799 мм на кв. м. с максимум през лятото.

Водните ресурси са представени от няколко реки, които са част от водосборния басейн на Черно море и множество карстови извори. Основен воден ресурс са реките Котлешница, Луда Камчия, Тича и техните притоци. Голямо богатство са карстовите извори , които се използват за водоснабдяване. Водния ресурс се влияе от непостоянния речен режим и ограничените валежи през летните месеци. Котленските извори са вторите по големина карстови извори в България с дебит – 550 л. /сек.

Флората на общината е представена от дървесна храстовидна растителност и планински пасища и ливади.

Животинският свят е представен от зайци, вълци, диви прасета, сърни. На територията на община Котел има гнезновища на белоглавия орел. В реките се развъжда пъстърва.

Природата на община Котел е комбинация от планини, хълмисти територии, котловини, реки и речни котловини. Районът е с изразен карстов характер, което го прави много интересен и красив като географска и природна даденост. Наситен е с множество пещери, девствена природа, водопади и карстови извори, което допринася за привлекателността на община Котел като туристически обект.

Красиви природозащитени обекти са „ Калето” и „ Борината „ край град Котел, „Хърсовград „ и „ Сайганица „ край село Кипилово. Природни забележителности са обектите : карстова местност „ Злостен „, североизточно от град Котел с единадесет пещери, най – известните от които са: „ Ледника „ призната за национален обект, с дължина 1111 м. и дълбочина 242 м; пещерата на „ Раковски „, където през 1854 г. Г. С. Раковски започва да пише своята книга „ Горски пътник”.

Други интересни пещерни образувания, тунели, пропасти са : пещерите „ Приказна „, с причудливи сталагмити и сталактити, „ Мъглявата „, „ Четиридесет корита „, „ Субата „ , „ Маарата „ , „ Орлицата „ и др.

Оформени са два природни резервата : „ Орлица „ и „ Керсенлика „, които обхващат съответно вековна гора от мизийски бук и естествена бяла ела.

Транспортната система е добре развита, на важен проблем е рехабилитацията и основния ремонт на голяма част от третокласната и четвъртокласната пътна мрежа. Качеството на телефонните и пощенските укслуги е добро. На 4.7 души се пада един телефонен пост. Има пълно покритие от двата GSM оператора.

 

Община Котел притежава богато природно и културно – историческо наследство.

Територията на общината е екологично чист район и предлага неограничени възможности за развитие на екологичен туризъм, а също планински рекреативен и селски туризъм.Богатството от културни паметници, традиции и събития предлагат неограничени възможности за осъществяване на културно – познавателен туризъм.

Основните ресурси, които общината може да използва за осъществяване на различни форми на туризъм са природните ресурси и забележителности, архитектурно – историческите паметници на културата, археологическите паметници, традициите в занаятите и фолклора.

В община Котел са открити археологически находки от халколита – каменни тесли и брадви, керамични ножове от V – IV хилядолетие преди новата ера. Тракийските култови комплекси и скални гробници в местностите „ Чобрата „ и „ Талим Таш „ се отнасят към първото хилядолетие преди новата ера. Крепостта „ Вида „ е антична преградна стена в Котленския проход.Запазени са и средновековните крепости „ Козяк „ , „ Хайдут Върбан „, „ Тича „ , „ Ачерас „, „Калето „ и др.

Най – запазени са архитектурните паметници от времето на Възраждането. До днес са запазени над 780 паметника на Възраждането, така наречените Камчийски възрожденски къщи. В общината са оформени пет архитектурно – исторически резервата : с. Жеравна, с. Катунище, с. Медвен, с. Градец,и резервата Галата в гр. Котел.

Само в с. Жеравна са запазени над 200 недвижими паметници на културата. Жеравненската къща с кьошковете, стрехите, с изящната си дърворезба , е най – видния представител на камчийската дървена къща от Възраждането.

В настоящият етап характерните предлагани туристически продукти в района на община Котел са предимно по линия на културния туризъм с туристически маршрути „ Етнография и фолклор „, „ Възрожденците в община Котел „, „ Художествена живопис”, и „ Занаяти .

В община Котел съществуват и работят ефективно следните музейни обекти към Исторически музей – Котел: Музей на котленските възрожденци и Пантеон на Георги Стойков Раковски „, „ Галатанско училище „ с постоянна изложба на старокотленски килими., „ Кьорпеева къща „ с уредба на старокотленски дом от периода на късното Възраждане „, „ къща Руси Чорбаджи – с. Жеравна, „ къща Сава Филаретов „ – с. Жеравна, „къща Йордан Йовков „ – с. Жеравна, „къща Захари Стоянов „ – с. Медвен, и „къща Радко Димитриев „ – с. Градец.

Добре запазен занаят в общината е килимарството. Град Котел се оформя като най – стария център на художествената тъкан със световно известна и оригинална самобитна тъкаческа школа.

Фолклорното богатство се съхранява и развива в Средно музикално училище

Филип Кутев „ в гр. Котел.

Това културно наследство се използва ефективно. През 2003 год. музеите са посетени от 66 983 туристи, от които 28 648 чужденци.

В град Котел е изграден един от най – големите Природонаучни музеи в България, представящ геоморфологията, флората и фауната на Източна Стара планина, като през 2003 г. музея е посетен от 20 142 туристи.

Създадена е възможност за ловен туризъм чрез Държавна дивечовъдна станция – Котел.

Понастоящем друг основен ресурс, който може да се използва за нуждите на туризма са природните забележителности. Като обекти за посещение от туристи могат да бъдат превърнати , като се подобри транспортната достъпност до тях следните атрактивни природни феномени : резерват „ Орлица, , карстов комплекс ” Злостен „, водопадите „ Синия вир „ и „ Скоковете „, местността „ Кореник „ и други.Съществуват възможности за оформяне и предлагане на екомаршрути по екопътеки : Котел – Жеравна; Котел – Злостен; Медвен – Синия вир, както и предлагане на фотолов с маршрути : Котел – местността Урушки скали / наблюдение на белоглавия лешояд, Котел – Орлови скали / наблюдение на скален орел /, ; Котел – Орлови пещери / наблюдение на колонии от прилепи /.

Състоянието на инфраструктурата в населените места , представляващи туристически интерес , както и до атрактивни туристически обекти е от особено значение за развитието на туризма. В община Котел понастоящем водопреносната мрежа е с лошо качество. Загубите на питейна вода са над 60 %, с което трудно се задоволяват потребностите на туристите и местното население. Лошо е състоянието на пътищата от трети и четвърти клас, както и на уличната мрежа – тротоари и улични настилки. Не е изградена инфраструктура до редица атрактивни природни забележителности и исторически обекти, което в настоящият етап не позволява тези места да бъдат посещавани от туристи.

На фона на богатото наследство и традиции, които дават възможности да се практикуват различни видове туризъм на територията на общината, готовността за посрещане на туристи е слаба.

В региона съществуват слаби познания за обслужване на туристите по линия на екологичния и селския туризъм.На територията на общината не се предлагат конкретни туристически пакети на туристическия пазар.Частният сектор все повече обръща внимание на увеличаване на инвестициите в туризма, като се изгражда леглова база и места за хранене и развлечения, но все още в недостатъчна степен. На територията на общината почти не се усвояват средства, които се отпускат по различни международни донорски програми, подпомагащи малкия и среден бизнес в областта на туризма.

Малка част от функциониращите средства за подслон и места за настаняване отговарят на изискванията на чуждестранните туристи. В много от туристическите обекти , обслужващият персонал не притежава необходимата професионална квалификация или образование за заемане на съответната длъжност.В региона не се предлагат и такива образователни програми или курсове за повишаване на квалификацията на кадрите в сферата на туризма.

Липсва разнообразяване на досега предлаганите туристически продукти с други елементи , като например екотуристически.Необходимо е обогатяване и диференциране на туристическото предлагане и с нови форми на туризъм, така , че да се задоволяват нуждите на различни категории туристи.

Друг проблем, който оказва негативно влияние върху развитието на туризма е недостатъчната реклама за наличното туристическо предлагане. Рекламата не успява да приведе идентичността на Котленския район.Слабо е участието на заинтересованите страни: общински органи, неправителствени организации, хотелиери и ресторантьори на туристически изложения и панаири за популяризиране на туристическия продукт на региона..Осъществени са връзки и контакти с туроператори, но те са недостатъчни и в по- голямата си част ориентирани в сферата на предлагане предимно на културно – познавателен туризъм.

За бъдещото развитие на туризма на региона е необходимо да се вземат предвид всички тези факти , които влияят негативно върху процеса на диференцирано туристическо предлагане и развитие и да се търсят възможности за отстраняването им.

Настоящата общинска програма за туризъм за 2004 година отделя внимание на предприемането на мерки и дейности, които могат да бъдат планирани или осъществени в един краткосрочен период.

Целта на програмата е да подпомогне развитието на туристическия сектор в общината чрез повишаване качеството на туристическите продукти и създаване на доходи от осъществяване на туристическите дейности.

Конкретни насоки за осъществяване на поставените задачи в краткосрочен аспект:

- Реконструкция на съществуващи природни, културни или религиозни обекти и привеждането им в обекти за посещение с туристическа цел

- Подобряване на туристическата инфраструктура / обща и специфична / за по- добър достъп до населените места и до атрактивни природни и културни обекти в община Котел;

- Модернизация на съществуващи туристически обекти;

- Засилване на семейното предприемачество в областта на предлагане на различни форми на туризъм;

- Развитие и обучение на човешките ресурси в сферата на туризма;

- Подобряване на информационното туристическо обслужване в община Котел;

- Промоция и реклама на туристическия продукт;

- Създаване на стимули и възможности за инвестиране в местните общности чрез националния и общински бюджет, както и чрез привличане на финансови ресурси от международни програми

 

Очаквани резултати:

  • увеличаване на броя на туристите в региона;

  • увеличаване на броя на атрактивните туристически обекти;

  • увеличаване на броя на допълнителните туристически услуги в региона;

  • увеличаване на броя на семейните предприемачи в региона, предлагащи различни туристически услуги;

  • по – добра информираност на туристите относно комплексния туристически продукт на Котленски регион;

  • намаляване на безработицата и разкрити трайни нови работни места.

  • повишена образователна и професионална култура на кадрите в туризма;

 

Конкретни мерки и проекти за изпълнение на поставените цели по определени насоки :

 

Направление : Реконструкция на съществуващи природни, културни или религиозни обекти и привеждането им в обекти за посещение с туристическа цел

 

Проект : Реставрация и реконструкция на храм “ Св. Св. Петър и Павел “ – гр. Котел и изграждане на постоянна експозиция на икони . Храмът е паметник на културата .

Описание : - Реставрация и реконструкция на църковен имот с висока художествена стойност, посещение на обекта и от външни посетители, включване на храма в регионални туристически маршрути като обект за посещение с религиозен интерес.

Обосновка: Обновяването на храма ще даде възможност на този обект една страна да функционира целогодишно, като обслужва местното население, а от друга страна да се превърне в обект за посещение от туристи. Ще се създаде възможност да се предлагат и други допълнителни услуги и атракции в храма като: изложба на икони от Котленско и Източноправославно песнопение.

Очаквани резултати: - Обновен религиозен обект и създаден нов туристически обект, увеличаване на броя на посещенията в обекта, създадена работна ръка, оползотворяване на местните ресурси, сътрудничество с религиозните институции.

Дейности: Изготвяне на работен проект за реставрация на храма, реализиране на проекта, включване на обекта в религиозни маршрути или местни културни маршрути.

Илюстративен индикатор : брой туристи, качество на реконструирания обект, обем на приходите , създадени работни места.

Необходими средства : 250000 лв.

Брой работни места : 20 души.

Водещи институции / партньори / - община Котел, Министерство на културата, Сливенска митрополия

Източник на финансиране : Програма “ Красива България “, фонд “ Реставрация и консервация на паметниците на културата “

Продължителност: проектиране през 2003 год, кандидатстване през 2004год., изпълнение :2004 – 2005 година.

 

Проект : Консервационни и реставрационни работи на Етнографски отдел „ Кьорпеева къща „ към Исторически музей – Котел .

Описание : - Извършване на консервационни и реставрационни работи на Кьорпеева къща – паметник на културата с висока художествена и архитектурна стойност за региона.Кьорпеевата къща е превърната в музей през 1967 година, а днес е част от Етнографски отдел на Исторически музей – Котел и притежава 2408 експоната. Кьорпеевата къща е един от символите на възрожденската архитектура със запазен бит и култура от тази епоха.

Обосновка: Обновяването на къщата ще даде възможност да се възстановят естетическите и архитектурни качества на този обект и да се съхрани този паметник на културата . По този начин къщата ще се превърне в по- безопасен и атрактивен обект за посещение от туристи , както и ще се даде възможност за включването му в регионални туристически маршрути като обект за посещение с културен интерес.

Очаквани резултати: - Обновен съществуващ туристически обект, увеличен брой посещения в обекта, създадена работна ръка, оползотворяване на местните ресурси.

Дейности: Изготвяне на работен проект за консервация и реставрация , реализиране на проекта, включване на обекта в местни културни маршрути.

Илюстративен индикатор : брой туристи, качество на реконструирания обект, обем на приходите , създадени работни места.

Необходими средства : 10000 лв

Брой работни места : 10 души

Водещи институции / партньори / - община Котел, Министерство на културата, Източник на финансиране : Национален фонд „ Култура”

Продължителност: проектиране през 2003 год, кандидатстване през 2004, изпълнение – 2004 год.

 

/доп. - Реш.261 /02.09.2005 год./ Проект: Озеленяване на парк ” Изворите”

Описание: Парк „ Изворите” се намира в западната част на град Котел и е разположен на площ 23 ха. Озеленяването се осъществява в природозащитена територия с богата флора и фауна.

Обосновка: С допълнителното озеленяване ще се повиши екотуристическа стойност на парка като място с чиста природа, свеж въздух и той ще се превърне в привлекателна местност за отдих и познавателен туризъм- разходки, практикуване на спортове в спортния комплекс в близост до него, опознаване на природата и начините за нейното опазване.

Очаквани резултати:Увеличен туристопоток. Подобрена инфраструктура в парка.Създадена атракция за туристите.

Дейности:Изграждане на алеи, направа на плочници, изграждане на амфитеатър, засаждане на характерни и благоприятни за региона цветя .

Илюстративен индикатор: брой туристи, брой реконструирани алеи, брой зелени площи

Необходими средства: 130 000 евро

Брой работни места: 5 души

Водещи институции/ партньори/: Община Котел

Продължителност: кандидатстване през 2004 год, изпълнение 2005 година.

Източник на финансиране: Програма „ Зелени ключове”, донорски програми

 

Направление : Подобряване на инфраструктурата / обща и специфична / за по – добър достъп до населените места и до атрактивни природни и културни обекти в Община Котел

 

Проект : Изграждане на осветление и обезопасителни парапети в пещерата “ Приказна “ и осъществяване на пътен достъп по четвъртокласен път Котел – местността Зеленич

Описание : Пещерата “ Приказна “ е природна забележителност , заемаща площ от 5.2 ха в местността Зеленич. Проучени са 3.100 м. пещерни галерии. Пещерата е шестата по дължина в България. В района на Източна Стара Планина тя е най – богатата на пещерни образувания. С реализацията на проекта пещерата ще се освети и обезопаси и ще се асфалтира пътя до нея.

Обосновка: Природната забележителност ще стане достъпна за масовия турист и ще се превърне в един атрактивен обект за посещение.

Очаквани резултати: Увеличен туристопоток. Подобрена инфраструктура. Създадена атракция за туристите.

Дейности: Изработване на проект за осветление на пещерата и обезопасителни парапети. Изработване на проект за ремонт на пътя Котел – Зеленич. Извършване на строително – ремонтни работи.

Илюстративен индикатор : Брой туристи. Създадена атракция за туристите. Използване на ресурсите от околната среда.

Необходими средства : 200 000 лв.

Брой работни места : 20 души.

Водещи институции / партньори / Община Котел, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Продължителност: Проектиране през 2004 год, кандидатстване по програма САПАРД или програми на Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството – 2004 година, изпълнение 2004 – 2005 година.

Източник на финансиране : Програми на Министерство на околната среда и водите, Програма САПАРД, Програма ФАР – Икономическо и социално сближаване.

 

Проект : Изграждане на инфраструктура по екотуристически пътеки

Описание : Изграждане на инфраструктурни съоръжения по четири екотуристически пътеки : Котел – местността Злостен; Котел – през местността Чукарите до с. Жеравна; Котел- през местността Кореник до село Жеравна; село Медвен – местността Синия вир – до природния резерват Орлица.

Обосновка: Това са маршрути, които имат необходимата маркировка , нуждаеща се от обновяване, а два от тях: Котел – местността Чукарите – село Жеравна и Котел – местността Злостен са част от националния маршрут Ком – Емине / пътя на слънцето /. Изграждането на инфраструктурата по тези маршрути ще улесни туристите, ще създаде удобства за наблюдение,заслони, места за пикник. Това ще увеличи броя на туристите, ще ги запознае с природните забележителности, археологическите обекти по маршрутите и ще ги отведе до културно – исторически паметници в населените места Котел, Жеравна и Медвен.Ще се създаде възможност да се увеличи престоя на туристите в региона, чрез предлагане на допълнителни атрактивни туристически услуги.

Очаквани резултати: увеличен брой обекти за посещение, увеличен брой туристи, увеличаване на доходите от туристическа дейност за местното население.

Дейности: Изграждане на четири заслона, направа на пейки, места за наблюдение, ремонт на съществуващите чешми. Поставяне на обозначителни табели и знаци по маршрутите и около намиращите се наблизо археологически паметници, растителни видове и животински свят.

Илюстративен индикатор: брой туристи, брой нощувки, размер на доходи за населението, създадени нови работни места като екотуристически водачи.

Продължителност: проектиране през 2003 год, кандидатстване през 2004 год, изпълнение – 2004 – 2005 година.

2004 година – изграждане на две екопътеки

2005 година – изграждане на две екопътеки

Водещи институции / партньори / : Община Котел, Програма “ Красива България “ Неправителствена организация “ ИНАРЕ “

Необходими средства : 46 000 лева

Брой работни места за изграждане на екопътеките : 20 души.

Източници на финансиране : Програма „ Красива България „, Министерство на околната среда и водите, Програма ФАР - Екотуризъм

 

Проект : Реконструкция на вътрешна водопроводна и канализационна мрежа в град Котел

Описание : Реконструкция на вътрешна водопроводна и канализационна мрежа по главните улици на град Котел : Проф. Павлов „, „ Хаджи Димитър „, „ Изворска „ и възстановяване на асфалтови и тротоарни настилки на улиците след ремонта.

Обосновка: Ще се създаде възможността за намаляване на загубите от вода по вътрешната водопроводна мрежа на град Котел , изграждане на канализационна мрежа по някои от тях за събиране на битови отпадъчни и дъждовни води. По този начин ще се подобри битовото обслужване на местното население и на туристите , посещаващи града, както и преодоляване на водния режим през летните месеци, ще се разреши проблема с честите аварии и липсата на зонираност на мрежата.

Очаквани резултати: Намалени загуби на вода от 60 % до 20 % в реконструираните участъци, подобрена водопреносна и отводнителна система в града, подобрени условия за живот на местното население, нарастване на броя на туристите и техния престой,

Дейности :Изготвяне на проекта, извършване на строително . ремонтни работи, възстановяване на асфалтови и тротоарни настилки в града.

Илюстративен индикатор: км. подобрена водоснабдителна мрежа, км. подобрена канализация, км. възстановена асфалтова настилка.

Продължителност: проектиране 2003 год, кандидатстване 2004 год., изпълнение : 2004 – 2005 год.

Водещи институции / партньори / : община Котел, Водоснабдяване и канализация,

Необходими средства : 790 000 лв

Източници на финансиране : Програма САПАРД, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството

 

/доп. -Реш.261/02.09.2005 год./ Проект : Реконструкция на водопроводна и канализа-ционна мрежа в с. Жеравна, община Котел

Описание: Извършване на ремонтни работи по водоснабдителната и канализационна мрежа на с. Жеравна - архитектурен резерват, едно от четирите в страната селища – музеи, и представлява атрактивно туристическо място, както за настоящите така и за потенциалните посетители.

Обосновка: С извършването на реконструкция на вътрешната водопроводна и канализационна мрежа в с. Жеравна ще доведе до намаляване на загубите от вода, ще се преодолее пречката, която представлява остарялата мрежа както за местното население, така и за фирмите, работещи в сферата на туризма.

Очаквани резултати:Подобрена инфраструктура, преодоляване на водния режим през летните месеци, намаляване на загубите от вода, увеличен туристопоток, повишено качество на туристическите услуги

Дейности: Изготвяне на проекта, осъществяване на интервенции по вътрешната водопроводна мрежа на водопровод Висока и Ниска зона, както и реконструкция на канализационна мрежа в определени участъци на Главен колектор І и на Главен колектор ІІ, възстановяване на асфалтови и тротоарни настилки в града.

Илюстративен индикатор: км. подобрена водоснабдителна мрежа, км. подобрена канализация, км. възстановена асфалтова настилка.

Необходими средства: 570 000 евро

Брой работни места: 15 души

Водещи институции/ партньори/: Община Котел, „ В и К” ООД Сливен

Продължителност: 2006 – 2007 година

Източник на финансиране: Програма ФАР, община Котел

 

/доп.-Реш. 261/02.09.2005 год./ Проект: Подобряване на уличната мрежа в с. Жеравна, община Котел

Описание: Благоустрояване на основни улици, водещи до културно исторически обекти – музейни обекти към ИМ- Котел, разположени в с. Жеравна – архитектурен резерват с висока туристическа стойност.

Обосновка: С извършените ремонтни дейности по определени улици в с. Жеравна ще се подобри инфраструктурата, водеща до културно историческите обекти в селото, което ще доведе до подобряване на транспортната достъпност до атрактивни туристически обекти.

Очаквани резултати: подобрена инфраструктура, увеличен туристипоток, увеличаване на доходите от туристическа дейност.

Дейности: Изготвяне на проекта, Ремонт на пътна настилка чрез полагане на асфалтова настилка.

Илюстративен индикатор:Брой реконструирани улици, км. подобрена пътна настилка,брой туристи, размер на приходите предлагането на туристически услуги.

Необходими средства: 70 000 лв.

Брой работни места: 10 души

Водещи институции/ партньори/: община Котел

Продължителност: проектиране 2004 год., кандидатстване 2005 год., изпълнение 2005 година.

Източник на финансиране: Министерство на финансите / Предприятие за публични инвестиции/, донорски програми

 

/доп. - Реш. 261 /02.09.2005 год./ Проект: Подобряване на уличната мрежа в гр. Котел по основните туристически маршрути

Описание: Благоустрояване на основни улици, водещи до културно исторически обекти – музейни обекти към ИМ- Котел, разположени в гр. Котел.

Обосновка: С извършените ремонтни дейности по определени улици в гр.Котел ще се подобри инфраструктурата, водеща до културно историческите обекти в града, което ще доведе до подобряване на транспортната достъпност до атрактивни туристически обекти.

Очаквани резултати: Подобрена инфраструктура, увеличен туристипоток, увеличаване на доходите от туристическа дейност.

Дейности: Изготвяне на проекта, Ремонт на пътна настилка чрез полагане на асфалтова настилка.

Илюстративен индикатор: Брой реконструирани улици, км. подобрена пътна настилка,брой туристи, размер на приходите предлагането на туристически услуги.

Необходими средства: 400000 лв.

Брой работни места: 15 души

Водещи институции/ партньори/- община Котел

Продължителност:проектиране през 2005 година, кандидатстване през 2005 година, изпълнение 2006 година

Източник на финансиране: Програма ФАР, Министерство на регионалното развитие и благоустройството

 

/доп. - Реш. 261 /02.09.2005 год./ Проект: Реконструкция на път “Катунище – Нейково извън населените места”

Описание: Извършване на ремонтни работи на път „ Катунище – Нейково „ – част от междуселищната пътна мрежа на територията на общината.

Обосновка: С извършването на ремонтни работи на път” Катунище – Нейково” ще се подобрят транспортно – експлоатационните качества на път, водещ до два архитектурни резервата – село Катунище и село Жеравна в община Котел. Ще се създадат условия за по- безопасно и надеждно пътуване на туристите и жителите на населените места.

Дейности: Изготвяне на проекта, реконструкция на пътното платно, подобряване на транспортно – експлоатационните качества и носимоспособността на пътната настилка на пътя,отводняване на пътя в определени участъци.

Илюстративен индикатор:км.подобрена пътна настилка, брой туристи

Необходими средства: 3 850 000.00 лв.

Брой работни места: 10 души

Водещи институции/ партньори/: Община Котел

Продължителност: Проектиране 2004 г.., кандидатстване 2004 г., изпълнение 2005 г.

Източник на финансиране: Програма САПАРД

 

/доп. – Реш. 404 /04.07.2006 год./ Проект: Рехабилитация на път ІІІ –7006 Садово – Медвен - Градец от км. 7 + 600 до км. 13 + 000 и поставяне на пътни знаци

 

Описание: Извършване на ремонтни работи и поставяне на пътни знаци на път ІІІ – 7006 Садово – Медвен - Градец от км. 7 + 600 до км. 13 + 000 – част от междуселищната пътна мрежа на територията на общината и свързващ път с населени места от община Сунгурларе.

Обосновка: С извършването на ремонтните работи ще се подобрят транспортно – експлоатационните качества на път, свързващ архитектурни резервати – с. Медвен и с. Градец от община Котел и осигуряващ връзка също така и с населени места от община Сунгурларе. Ще се създадат условия за по- безопасно и надеждно пътуване на туристите и жителите на населените места. Поставянето на пътните знаци и табели ще създаде възможност за бързо ориентиране на пътуващите.

Очаквани резултати:- Подобрена инфраструктура, подобрена транспортна достъпност, увеличен туристопоток.

Дейности: Изготвяне на проекта, реконструкция на пътното платно, подобряване на транспортно – експлоатационните качества и носимоспособността на пътната настилка, отводняване на пътя в определени участъци, ремонт на мостово съоръжение и поставяне на пътни знаци и указателни табели

Илюстративен индикатор: км. подобрена пътна настилка , бр. поставени пътни знаци и указателни табели, брой туристи

Необходими средства: 1 200 000 евро

Брой работни места: 15 души

Водещи институции/ партньори/: Община Котел

Продължителност: 2006 – 2007 година

Източник на финансиране: Програма ФАР, община Котел

 

/доп. - Реш. 261 /02.09.2005 год./ Проект: Подобряване на уличната мрежа в с. Медвен, община Котел

Описание: Преасфалтиране на улици в с. Медвен, през която минава основния туристически маршрут

Обосновка: С извършените ремонтни дейности по определени улици в с. Медвен ще се подобри инфраструктурата, водеща до културно историческите обекти в архитектурния резерват,както и до природни забележителности в региона, което ще доведе до подобряване на транспортната достъпност до атрактивни туристически обекти: Музеен обект към ИМ – Котел – къща „ Захари Стоянов”.

Очаквани резултати: Подобрена инфраструктура, увеличен туристипоток, увеличаване на доходите от туристическа дейност.

Дейности: Изготвяне на проекта, преасфалтиране и кърпежи на улици в с. Медвен.

Илюстративен индикатор: брой реконструирани улици, км.подобрена пътна настилка, брой туристи

Необходими средства: 40 000 лв.

Брой работни места: 10 души

Водещи институции/ партньори/- община Котел

Продължителност: кандидатстване 2005 год, изпълнение 2005 год.

Източник на финансиране: Министерство на финансите / Предприятие за публични инвестиции/, донорски програми

 

/доп. - Реш. 261 /02.09.2005 год./ Проект: Подобряване на достъпа до м. “Чукарите”.

Описание: Ремонт и преасфалтиране на пътната настилка от края на гр. Котел до зона за отдих ”Чукарите” . Зоната е в близост до град Котел, което улеснява туристите по отношение на посещенията на забележителности, пазаруване и развлечения. До местността води асфалтиран път – удобство за пристигащите туристи. Климатичните условия за почивка са изключително добри и подходящи за профилактика и лечение на белодробни и костно-ставни заболявания. Прекият допир с природата тук осигурява цялостната рекреация на туристите.

Обосновка:С осъществяването на ремонтни работи на пътя ще се подобри транспортната достъпност до зона за отдих „ Чукарите”. Една от най-динамичните форми на отдих в зоната е вилната и са разположени както частни, така и вили на отделни предприятия от областта.

Очаквани резултати: Подобрена инфраструктура, подобрена транспортна достъпност до зона за отдих” Чукарите”, увеличен брой туристи.

Дейности: Изготвяне на проекта, ремонт на пътна настилка чрез полагане на асфалтова настилка.

Илюстративен индикатор: км. подобрена пътна настилка, брой туристи

Необходими средства: 60 000 лв.

Брой работни места: 10 души

Водещи институции/ партньори/- община Котел

Продължителност: проектиране през 2005 год., кандидатстване през 2006 год., изпълнение 2006 година.

Източник на финансиране: Министерство на регионалното развитие и благоустройството, донорски програми, община Котел

 

/доп. - Реш. 261 /02.09.2005 год./ Проект: Ремонт на общинска автогара - Котел

Описание: Извършване на ремонтни работи в автогара – Котел, която се намира в близост до един от основните туристически маршрути, водещ до Природонаучен музей – Котел. С ремонтните дейности ще бъде възстановена автогарата, която ще се ползва и като център за продажба на различни туристически услуги.

Обосновка: Реконструкцията на сграда и терен – общинска собственост ще даде възможност да се изгради съвременна автогара с обособени три пункта : Център за продажба на билети и салон за приемане и престой на пътници, паркинг и зала за предлагане на сувенири, картички и други рекламни материали.

Очаквани резултати: Подобрена инфраструктура, подобрено обслужване на туристите, увеличен туристопоток

Дейности: изготвяне на проекта, извършване на ремонтни работи , оборудване и обзавеждане на пунктовете.

Илюстративен индикатор: кв. м. реконструирана площ, брой продадени билети, брой продадени рекламни материали, брой туристи

Необходими средства: 100 000 лв.

Брой работни места: 15 души

Водещи институции/ партньори/: Община Котел

Продължителност:проектиране през 2005 год., кандидатстване през 2005 год., изпълнение през 2006 год.

Източник на финансиране: Община Котел/ Фонд „ Приватизация”/

 

/доп. - Реш. 261 /02.09.2005 год./ Проект: Реконструкция на чешма “Зора“ в с. Жеравна, община Котел

Описание: Реконструкция на чешма, намираща се в близост до музеен обект към ИМ – Котел – къща „ Йордан Йовков „ – с. Жеравна.

Обосновка: С извършените ремонтни работи ще бъде възстановена чешма в близост до атрактивен музеен обект, която ще може да се ползва както от местното население, така и от посетителите на село Жеравна.

Очаквани резултати: Подобрена инфраструктура около туристическия обект

Дейности: Изготвяне на проекта, реставриране на чешмата с камък.

Илюстративен индикатор: реконструиран водоизточник, подобрена инфраструктура до музейния обект.

Необходими средства: 4 000 души;

Брой работни места: 5 души

Водещи институции/ партньори/- община Котел

Продължителност: проектиране през 2005 год., кандидатстване през 2006 год, изпълнение – 2006 год.

Източник на финансиране: Община Котел, Областна управа - Сливен

 

/доп. - Реш. 261 /02.09.2005 год./ Проект: Изграждане на център за занаяти

Описание: Реконструкция на сграда общинска собственост, която в момента не се използва в център за продажба на занаятчийски изделия, както и предлагане на атракция на посетителите - демонстрация на характерните за региона занаяти: килимарство, дърводелство, гайтанджийство.

Обосновка: С реконструкцията на сграда ще се даде възможност за изграждане на специфична инфраструктура, предлагане на допълнителни туристически услуги в региона, както и популяризиране на местните традиции и занаяти

Очаквани резултати: подобрена инфраструктура, създадени места за продажба на сувенири и предлагане на др. туристически услуги, създадена атракция за туристите.

Дейности: Изготвяне на проект за преустройство на сградата,извършване на ремонтни работи, оборудване на центъра с необходимите съоръжения.

Илюстративен индикатор:кв. м. реконструирана площ, брой места за продажба на сувенири , брой туристи

Необходими средства: 29 000 лв.

Брой работни места: 5 души

Водещи институции / партньори / - Информационен бизнес център, община Котел

Продължителност : Проектиране 2005 год., кандидатстване 2005 год. , изпълнение 2005 – 2006 година

Източник на финансиране : Проект JOBS

 

/доп. - Реш. 261 /02.09.2005 год./ Проект : Изграждане на стена за скално катерене

Описание: Изграждане на стена за скално катерене във външната част на спортна зала, намираща се на стадион „ Георги Стойков Раковски” , където се организират състезания по волейбол, баскетбол, борба. Оборудвана е в залата и зала за фитнес - важен ресурс за развитието на спорта и туризма в региона.

Обосновка: Създаденото съоръжение ще съдейства за практикуване на определен вид спорт от любителите на спортна дейност, което ще доведе до обогатяване на формите на практикуване на спортен туризъм на територията на региона и атракция за пасивните наблюдатели.

Очаквани резултати: Увеличен брой спортни съоръжения, увеличена посещаемост на спортния център, увеличен брой туристи

Дейности: изготвяне на проект, изграждане на съоръжението.

Илюстративен индикатор: Изградено съоръжение, брой ползватели на съоръжението, брой туристи.

Необходими средства: 1000.00 лв.

Брой работни места: 2 души

Водещи институции / партньори / - община Котел

Продължителност: Проектиране през 2005 год., изпълнение през 2006 година.

Източник на финансиране: Община Котел

 

Направление : Модернизация на съществуващи туристически обекти

 

Проект: Модернизация на тематичните експозиции в музейните обекти към Исторически музей – Котел и Природонаучен музей - Котел

Описание : Текстово представяне на експонатите на три езика, както и обогатяване на атракциите в Исторически музей / музейните обекти, включени в него / и Природонаучен музей – в гр. Котел.

Обосновка: Музеите в Община Котел са обекти за посещение с културно – познавателна цел. Разнообразяването на музейния туристически продукт с нови елементи и атракции , освен екскурзоводска беседа ще даде възможност да се представят на туристите по – атрактивно музейните експонати, важна част от цялостното природно и културно – историческото наследство на региона.

Очаквани резултати: по- атрактивно представяне на музейните експонати в музейните обекти, увеличен туристипоток, възможност за привличането на туристи с различна националност.

Дейности: Превод на музейните експонати на три езика:- английски, немски и руски език, компютърна изработка, подготовка на атрактивни елементи в музейните обекти.

Илюстративен индикатор: брой туристи, брой преведени експонати, брой нови атракции.

Водещи институции : Община Котел, Корпус на мира

Продължителност: проектиране през 2003 год, кандидатстване през 2004 год, изпълнение 2004 - 2005 год.

Необходими средства : 10 000 лв

Брой работни места : 5 души

Източник на финансиране : община Котел, фонд „ Култура „ , други донорски програми, Програма Фар – Екотуризъм

 

/доп. - Реш. 261 /02.09.2005 год./ Проект: Преаранжиране на музейна експозиция в музеен обект към ИМ- Котел – къща “Йордан Йовков “ – с. Жеравна

Описание: Преаранжиране на експозицията в музеен обект – къща „ Йордан Йовков „ чрез възстановка на сюжети и герои от разкази на Йордан Йовков

Обосновка: Разнообразяването на музейния туристически продукт с нови елементи и атракции, ще даде възможност да се представят на туристите по атрактивно музейните експонати в обекта, както и да се повиши неговата посещаемост.

Очаквани резултати: По-атрактивно представяне на музейната експозиция, увеличен туристипоток

Дейности: преаранжиране на първоначалната експозиция, обособяване на място за възстановката на сюжетите и героите, цялостен музеен дизайн.

Илюстративен индикатор: кв. м. преаранжирана площ, брой нови атракции, брой туристи

Необходими средства: 2000.00 лв.

Брой работни места:3 души

Водещи институции/ партньори/ - община Котел, ИМ- Котел / Музейни специалисти/

Продължителност: проектиране през 2005 год., изпълнение 2006 година.

Източник на финансиране: община Котел

 

/доп. - Реш. 261 /02.09.2005 год./ Проект: Създаване на нова етнографска експозиция в музеен обект към ИМ – Котел – в с. Мокрен

Описание: Изграждане на експозиция в сграда, общинска собственост, която да представя етнографията,бита и традициите във винопроизводството на жителите в южния район на общината – селата Мокрен и Пъдарево.

Обосновка: Изградената нова експозиция ще даде възможност да се обогати музейния туристически продукт с нова тематика, елементи и атракции, което ще доведе до привличане на нови туристи в региона, проявяващи интерес към технологията на производство на вино в региона.

Очаквани резултати: Създаден нов музеен обект, създадена нова музейна експозиция, създадена атракция за туристите, увеличен туристипоток.

Дейности: Реконструкция на сградата, поставяне на стелажи , аранжиране и музеен дизайн

Илюстративен индикатор: Брой експонати, брой туристи.

Необходими средства: 3000.00 лв.

Брой работни места: 3 души

Водещи институции/ партньори/- община Котел, ИМ – Котел/ музейни специалисти/

Продължителност:проектиране през 2005 година, изпълнение през 2006 година

Източник на финансиране:община Котел, донорски програми

 

 

/доп. - Реш. 261/02.09.2005 год./ Проект: Изграждане на нова спелеоложка експозиция в Природонаучен музей - Котел

Описание: Изграждане на нова експозиция в музея, която да пресъздава спелеологията на пещера „Приказна”.

Обосновка: Създадената нова експозиция в Природонаучния музей ще създаде възможност да бъде представена по атрактивен начин пещерната фауна в Котленски регион.

Очаквани резултати: Създадена нова експозиция, създадена нова атракция на туристите, увеличен туристопоток.

Дейности: Изготвяне на проекта, преаранжиране на зала „ Спелеология” в музея.

Илюстративен индикатор: Брой експонати, брой туристи,

Необходими средства: 800.00 лв.

Брой работни места: 2 души

Водещи институции/ партньори/- Природонаучен музей - Котел

Продължителност: проектиране през 2005 год., изпълнение през 2006 година.

Източник на финансиране: община Котел, донорски програми

 

 

Направление : Подобряване на информационното туристическо обслужване в община Котел

 

Проект : Изграждане на туристически информационен център

Описание :Изграждане на туристически информационен център, който да предоставя информация за различните тематични маршрути, културните развлечения и възможности за нощувка, транспортни връзки и други атрактивни допълнителни туристически услуги.

Обосновка: Информационния център е необходим, за да може да обобщава информация, да предлага местни продукти, да осъществява връзка с туроператорите. Туристическият информационен център ще съдейства за организиране на обучения в областта на туризма. Информационния център ще предоставя възможност на частните занаятчии да предлагат своите продукти.

Очаквани резултати: Увеличена посещаемост и съответно средства, изразходвани от посетителите. Повишен ефект на отделните атракции чрез включването им в пакети от туристически услуги .

Дейности: Предоставяне на общинско помещение за информационен център. Извършване на строително – монтажни работи. Оборудване на центъра. Събиране на база данни за наличното туристическо предлагане в община Котел.

Илюстративен индикатор: Увеличена посещаемост на културните и природните обекти. Увеличен брой на обозначените маршрути. Удовлетвореност на посетителите, установена чрез анкета на посетеното място.

Водеща институция / партньори / : община Котел, Туристически сдружение – Котел, Бизнес център - Котел

Продължителност: 2004 – 2005 година

Източник на финансиране : община Котел , програми на Европейския съюз, други донорски програми

Необходими средства – 20000 лева.

Брой работни места : 2 души

 

 

/доп. -Реш. 261/02.09.2005 год./Проект: Поддържане на Туристически информацио-нен център

Описание: Създаване на условия за функциониране на изграден туристически информационен център в град Котел за дългосрочен период от време.

Обосновка: Поддържането на туристическия информационен център ще създаде възможност той да бъде отворен постоянно през годината, да събира, да обобщава и да дава актуална и навременна информация както на реалните , така и на потенциалните посетители.

Очаквани резултати: Подобрена туристическа осведоменост, увеличена посещаемост и съответно средства, изразходвани от посетителите.

Дейности: Поддържане на центъра – поемане на 50 % от разходите за електричество, телефон, вода, консумативи и други непредвидени разходи.

Илюстративен индикатор:Брой продадени туристически услуги, брой резервации, брой туристи, посетили центъра, брой туристи, посетили региона.

Необходими средства: 1500.00 лв. за всяка година.

Брой работни места: работещи 2 служители в центъра

Водещи институции/ партньори/- община Котел, Информационен бизнес център

Продължителност: постоянна

Източник на финансиране: община Котел / Общински фонд за развитие на туризма/, донорски програми

 

Направление : Промоция и реклама на туристическия продукт

 

/доп. - Реш. 261 /02.09.2005 год./ Проект : Изготвяне на рекламни материали / брошури, каталози / за тематичните туристически маршрути : културни и екомаршрути с наименования : “ Етнография , фолклор, занаяти и източноправославни традиции “ , “ Великани от Възраждането “ , “ Природни красоти в Котленския Балкан “ и обектите , включени в тях и участие с местна туристическа информация в национални, регионални рекламни материали.

Описание : Рекламните материали ще включват природните забележителности и културни обекти, както и места за настаняване, за хранене и развлечения, транспортни връзки, места за паркиране, предлагани услуги, фолклорни прояви и др.които са обекти за посещение от различни категории туристи, съобразно техните потребности и желания – любители на природата, лица, заинтересовани от повишаване на знанията по отношение на културното наследство на определен регион.

Обосновка : Община Котел разполага с богато природно и културноисторическо наследство, което в настоящият момент е слабо популяризирано. С разработването на туристически маршрути ще се популяризират важни туристически обекти с добра транспортна достъпност и инфраструктура.

Очаквани резултати : Създадени маркетингови туристически продукти, създадени рекламни материали за популяризиране на определените туристически маршрути съобразно изискванията на определени пазарни групи.

Дейности: Определяне на елементите на туристическите продукти / туристическите маршрути / техния маркетингов профил, изготвяне на рекламни материали за определен продукт, въз основа на тематиката на маршрута.

Илюстративен индикатор : Брой маршрути, брой рекламни материали, брой ползватели на туристическите продукти.

Водещи институции : Община Котел, , Корпус на мира, НПО „ ИНАРЕ”

Продължителност: проектиране през 2003 год, кандидатстване през 2004, изпълнение : 2004 – 2005 год.

Необходими средства : 10 000 лв.

Източник на финансиране : община Котел, донорски програми, Програма ФАР

“Екотуризъм

 

Проект : Представяне на местните туристическите продукти на различни национални и международни туристически пазари

Описание : Представянето на комплексния туристически продукт ще се осъществява чрез участие на заинтересованите лица от развитието на туризма в Котленски регион – община, местни туристически сдружение и организации в туристически изложения в Бургас, Варна и София, а при възможност и участие на международни туристически борси.

Обосновка : С популяризирането на туристическия продукт на региона ще се подобри информираността на потребителите относно предлаганите местни туристически услуги, ще се осигурят възможности за по- добро рекламиране на продукта и осигуряване на контакти с туроператори за включването на местните туристически услуги в цялостни регионални пакети на туристическо предлагане.

Дейности : Участие на поне 2 представители от Община Котел в туристическа борса “ Вашата ваканция “ в гр. Бургас, “ Панаира на туризма и свободното време “ в гр. Варна, осъществяване на директни контакти с туроператори и сключване на договори при възможност.

Очаквани резултати: Повишена заинтересованост от ТО фирми и туристи по отношение на туристическите обекти в региона и предлаганите от тях услуги.

Илюстративен индикатор : брой сключени нови договори, брой туристи, брой нощувки, удовлетвореност на туриста от посетеното място и предложената услуга, установена чрез анкета в съответните туристически обекти.

Водещи институции : община Котел, Туристическо сдружение - Котел, Бизнес център – Котел, хотелиери и ресторантьори, местни неправителствени организации

Продължителност: 2 пъти в годината / пролет и есен /

Източници на финансиране : община Котел , Бизнес център - Котел, частни предприемачи в сферата на туризма.

Необходими средства : 3000 лв.

 

Направление : Развитие и обучение на човешките ресурси

 

Проект : Развитие на познанията в областта на туризма за малките фирми

Описание : - Организиране на курс за обучение на собствениците на малки фирми в сферата на туризма със следния обхват : пазарни анализи и прогнози, разработване на продукти, маркетинг, управление и счетоводство на малка фирма, планиране на деловата дейност, източници и критерии за фирма при кандидатстване за кредити, обслужване на клиенти, здраве и безопасност, информационно обслужване.

Обосновка : Курсът ще даде възможност за преодоляване на пропуските в сферата на предоставяне на услуги в областта на туризма от работещите фирми на територията на община Котел.

Очаквани резултати: Повишаване на уменията на управленския персонал в туристическите обекти, по – добро качество на бизнес плановете, увеличаване на инвестициите в сектора, засилено развитие и повишена рентабилност на малките фирми.

Дейности : Избор на подходящи модели и най – добрите практики на малки фирми в областта на туризма, изготвяне на материали на курса, разработване на наръчник с добри практики в тази област,, обучение на курсистите.

Илюстративен индикатор: Брой обучени курсисти, присъствие на курсовете, удовлетвореност на курсистите, установена чрез анкета за курса.

Водещи институции / партньори /:Община Котел, Бизнес център - Котел, Бургаска регионална туристическа асоциация

Източници на финансиране : ФАР “ Екотуризъм “, други донорски програми

Необходими средства : 15 000 лв.

Продължителност: проектиране през 2004, кандидатстване през 2004 год, изпълнение 2004 – 2005 година.

 

Проект : Организиране на обучение за повишаване на професионалната квалификация на безработни и работещи лица в сферата на туризма по хотелиерство и ресторантьорство

Описание : Организиране на курсове за обучение за сервитьори, бармани, администратори, съобразно специфичните нужди на региона и изискванията на Закона за туризма . Обученията включват : Икономика и мениджмънт в хотелиерството и ресторантьорството;Технология на хотелиерско и ресторантьорско обслужване, обработка на документацията, усвояване на минимални езикови познания за посрещане на туристите и др.

Обосновка : Повечето заведения за хранене и развлечения в община Котел не са на самообслужване, а обслужването е със сервитьор.В по- голямата част от средствата за подслон и места за настаняване,персоналът не притежава необходимата професионална квалификация.Курсовете ще дадат възможност за повишаване на квалификацията на персонала в различните средства за подслон и места за настаняване, както и заведения за хранене и развлечения в района и за повишаване качеството на предлаганите хотелиерска и ресторантьорска услуги.

Очаквани резултати : Разработени програми за курсовете, обучени сервитьори, обучени администратори, бармани . Намалена безработица. Повишена квалификация

на безработни лица и тяхното по- добро намиране на работа.

Дейности : Организиране на курсовете в Бизнес център – Котел. Разработване на материалите за курса. Провеждане на изпит и придобиване на сертификат за посочените длъжности.

Илюстративен индикатор : Брой обучени лица, брой издадени сертификати, брой работещи сервитьори и бармани.

Водещи институции / партньори / - община Котел, Бизнес – център- Котел, Бюро по труда

Продължителност : проектиране през 2004, кандидатстване през 2004 год, изпълнение : 2004 – 2005 година.

Източник на финансиране – община Котел, Агенция за заетост, донорски програми, Фар „ Екотуризъм „

Необходими средства – 10 000 лв.

 

 

Кмет на община Котел:...................................

/инж. Георги Дедов /





{START_COUNTER}